Als motorrijder wil je natuurlijk goed verzekerd zijn. Het kiezen van de juiste motorverzekering kan echter best een uitdaging zijn. In dit artikel geven we je enkele tips en trucs om de perfecte motorverzekering te vinden die bij jouw wensen en situatie past.

1. De verschillende soorten motorverzekeringen

Er zijn drie verschillende soorten motorverzekeringen, namelijk de WA-verzekering, WA+ Beperkt Casco en Allrisk verzekering. Hieronder leggen we uit wat deze verzekeringen inhouden en in welke situaties ze het meest geschikt zijn.

A. WA-verzekering

Een WA-verzekering is wettelijk verplicht voor alle motorrijders. Deze verzekering dekt de schade die je met je motor aan anderen veroorzaakt. Schade aan je eigen motor is met deze verzekering niet gedekt. Een WA-verzekering is vooral geschikt voor mensen met een oudere motor waarvoor een uitgebreidere dekking niet noodzakelijk is.

B. WA+ Beperkt Casco

De WA+ Beperkt Casco verzekering biedt naast de wettelijke aansprakelijkheidsdekking ook een vergoeding voor schade aan je eigen motor door bepaalde gebeurtenissen, zoals brand, diefstal of storm. Schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen motor, is niet gedekt. Deze verzekering is met name geschikt voor motorrijders met een wat duurdere motor die extra dekking wensen.

C. Allrisk verzekering

De Allrisk verzekering is de meest uitgebreide motorverzekering. Naast de dekking van de WA en WA+ Beperkt Casco verzekeringen, ben je met deze verzekering ook verzekerd voor schade aan je eigen motor die je zelf hebt veroorzaakt. Dit is bijvoorbeeld handig voor motorrijders met een nieuwe of dure motor die maximale dekking willen.

2. Belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van een verzekering

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een motorverzekering. Hieronder bespreken we de belangrijkste aspecten.

A. Dekking en eigen risico

Denk goed na over de dekking die je nodig hebt en het eigen risico dat je wilt dragen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Echter, bij schade betaal je dan wel meer uit eigen zak. Overweeg ook of je aanvullende dekkingen nodig hebt, zoals rechtsbijstand of pechhulp.

B. Premie en betalingsmogelijkheden

De premie is natuurlijk een belangrijk aspect bij het kiezen van een motorverzekering. Vergelijk verschillende aanbieders om te zien waar je de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt. Kijk hierbij ook naar de betalingsmogelijkheden, zoals maandelijkse of jaarlijkse betaling, en eventuele kortingen bij schadevrij rijden.

3. Besparen op je motorverzekering: slimme tips

Hier zijn enkele slimme tips om te besparen op je motorverzekering, zodat je meer geld overhoudt voor andere leuke dingen.

A. Vergelijk verschillende aanbieders

Door verschillende aanbieders te vergelijken, kun je de beste deal vinden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een online vergelijkingstool. En vergeet niet om je online motor verzekeren, motorverzekering af te sluiten, zodat je meteen verzekerd bent.

B. Kies voor een passende dekking

Zorg ervoor dat je niet oververzekerd bent door te kiezen voor een dekking die past bij jouw situatie. Heb je bijvoorbeeld een oudere motor, dan is een Allrisk verzekering waarschijnlijk niet nodig. Door te kiezen voor een passende dekking, bespaar je op je premie.