Palmolie is een onderwerp dat uitgebreid is besproken, een hele tijd lang. Op sociale media, in de kranten, op televisie en ga zo maar door. Ook de politiek vond er wat van. Toch bleek dit achteraf allemaal vrij onterecht. Desondanks zijn veel mensen slecht of verkeerd geïnformeerd over dit onderwerp. Zonde, want je kunt er zoveel over leren. Kennis is macht en we willen jou een krachtig persoon maken. Tijd om verder te gaan lezen dus!

Voedsel

In veel voedsel vind je palmolie terug. Je kunt hierbij aan cake denken, smeerkaas, pindakaas en heel veel andere producten die je dagelijks binnen krijgt. Vooral veel producten voor op je brood en brood zelf bevatten palmolie. Het voorkomt dat de andere olie die in veel producten zit naar boven komt drijven. Dit zie je vaak voorkomen bij bijvoorbeeld een potje pesto. Er zit dus twee keer olie in. De palmolie fungeert dan vooral als een soort bind- en smeermiddel. Het laat de producten goed mengen. Daarnaast bevatten chocopasta, beschuitjes en cruesli vaak ook palmolie. Of dit echt zo is, dat zie je vaak op de achterkant van een verpakking terug. 

Verzorgingsproducten

Ook in veel verzorgingsproducten zit palmolie. Hierboven heb je kunnen lezen dat palmolie wordt gebruikt als een soort smeer- en bindmiddelen. Echter wordt palmolie in de cosmetica vaak onder andere namen gebruikt, het is daarom lastig om erachter te komen of het er in zit. Tenzij je allergisch voor palmolie bent hoef je je geen zorgen te maken; palmolie kan geen kwaad en zit tjokvol antioxidanten. Make-up, crèmes, deo en shampoo hebben twee dingen gemeen; het zijn verzorgingsproducten én er zit palmolie in. Het zijn allemaal palm oil products

Babyvoeding

Ook in babyvoeding zit vaak een vorm van palmolie. Dit komt omdat de productie van babyvoeding vaak een duur proces wordt door het gebruik van bijvoorbeeld melkpoeder en melkvet. Dit wordt dan vaak vervangen door palmolie. Babymelk en babyvoeding bevatten dan ook vaak palmolie. 

Waarom? 

Nou, palmolie heb je in verschillende soorten. Zo heb je bijvoorbeeld over het algemeen vrij veel duurzame palmolie, maar ook deze is vrij goedkoop. Dit komt door de grote opbrengst van palmolie ten opzichte van het aantal hectares dat je hiervoor nodig hebt en de lage kosten in de landen waar het geproduceerd wordt. Desondanks is het niet slecht voor de natuur, veel beter dan andere alternatieven, goedkoop, levert het werk op en is het niet slecht voor de mens!